Πρώτη Παρουσίαση Art Thessaloniki Fair


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση της Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair , το Σάββατο 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

IMG 2 ART

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Άντζελα Γκερέκου τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση απευθύνοντας χαιρετισμό για τη νέα έκθεση, που θα διοργανώσουν από τις 29 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου του 2015 η ΔΕΘ-ΗELEXPO από κοινού με την γκαλερί TSATSIS PROJECTS/ARTFORUM.
Συγκεκριμένα χαρακτήρισε την Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair ως “ένα ακόμη βήμα προς την πολιτισμική πολυμορφία, την εξωστρέφεια και τον κοσμοπολιτισμό που επιβάλλει η ιστορία και η γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης αλλά και ως “μια πρωτοβουλία απολύτως συμβατή με την πολιτιστική πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα μας, καθώς ο πολιτισμός οφείλει να λειτουργήσει στο τρίπτυχο «πολιτισμός-εξωστρέφεια-ανάπτυξη», φιλοσοφία που ταυτίζεται με την πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού”. “Είναι αναγκαίο να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας, εκτός από τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας, στη διαμόρφωση εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν τη δημιουργία νέων μορφών πολιτισμού” τόνισε, μεταξύ άλλων, η κα Γκερέκου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, τόνισε πως η Art Thessaloniki αποτελεί μεταξύ άλλων, μια προσπάθεια για να ξαναβρεί ο εθνικός εκθεσιακός φορέας τη γοητευτική του σχέση με τον πολιτισμό, αφού αποτέλεσε στο παρελθόν μήτρα σημαντικών πολιτιστικών διοργανώσεων, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Τραγουδιού.
Εν συνεχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-ΗELEXPO, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημείωσε πως μέσω πρωτοβουλιών αυτού του τύπου, στόχος είναι να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως προορισμός Τέχνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ προανήγγειλε μια μεγάλη καμπάνια που θα γίνει στο εξωτερικό για την προβολή της νέας έκθεσης.

IMG 4 ART

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής της Art Thessaloniki, κ. Παντελής Τσάτσης, τόνισε πως η έκθεση αυτή έχει ανοιχτούς ορίζοντες και ανοίγει την αγκαλιά της στις χώρες των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου, στην Ρωσία, στην Τουρκία, στο Ισραήλ και σε όλες τις χώρες του κόσμου, σημειώνοντας πως “είναι η στιγμή που η Θεσσαλονίκη χρειάζεται νέους φίλους, νέα φτερά και η Art Thessaloniki, ως ετήσιος θεσμός, αυτό θα της δώσει”. Όπως υποδηλώνει και το μότο «It is not just another art, it is global art» («Δεν είναι μια απλή συνάντηση τέχνης, είναι παγκόσμια»), η Art Thessaloniki επενδύει στην εξωστρέφεια ακολουθώντας τα σύγχρονα πρότυπα που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση.

IMG 3 ART

Στο πνεύμα αυτής της φιλοσοφίας, ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης και Σύμβουλος Πολιτισμού του πρωθυπουργού, κ. Δημοσθένης Δαββέτας μετέφερε με σειρά του τη στήριξη της πολιτείας στη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια. “Η έκθεση αυτή δεν έχει τοπικιστικό χαρακτήρα, αντίθετα πρέπει να έχει μια δυνατή φωνή, η οποία είναι εξαρχής ανταγωνιστική, συνεπώς τα προϊόντα που θα έρθουν εδώ και οι προσκλήσεις που θα γίνουν πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δαββέτας.
Το πάνελ των ομιλητών «έκλεισε» ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής Α.Π.Θ., κ. Χάρης Σαββόπουλος, ένας εκ των τριών επιμελητών της έκθεσης νέων Ελλήνων καλλιτεχνών του παράλληλου προγράμματος της Art Thessaloniki 2015, ο οποίος τόνισε το γεγονός πως «η Τέχνη είναι πριν και πάνω απ’ όλα αξία και αγαθό πολιτισμού προσβάσιμο σε όλους» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η έκθεση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα στους σπουδαστές και φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών να δούνε, έργα τέχνης, προτάσεις, παρουσιάσεις κλπ
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι φορέων της πόλης καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ενδεικτικά αναφέρουμε: η επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θούλη Μυσιρλόγλου, η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Κοσκινά, ο διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, η αν. διοικητική διευθύντρια της Κ.Ο.Θ., Κέλλυ Μιμηκοπούλου, ο κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Ξενής Σαχίνης, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Γιάννης Φωκάς, ο εικαστικός και καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ Δημήτρης Ξόνογλου, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Ανδρέας Βαρώτσος, ο αρχιτέκτονας Χρήστος Κουλουκούρης, ο αρχιτέκτονας Απόστολος Μπαλακανάρης, ο ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Τάσος Πανταζής κ.α.
Η Art Thessaloniki αποτελεί μια Διεθνή Έκθεση Αιθουσών Τέχνης με στόχο την ανάδειξη της δυναμικής της Θεσσαλονίκης στο σήμερα και την καθιέρωσή της ως σημαντικό κέντρο Τέχνης στο ευρύτερο Νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Την ταυτότητα της έκθεσης θα δώσουν οι αίθουσες τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα, που θα αγκαλιάσει όλη την πόλη με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών, φορέων πολιτισμού, μουσείων, ιδρυμάτων και καλλιτεχνικών εκδόσεων.
Η Art Thessaloniki φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως ετήσιος θεσμός και θα πραγματοποιηθεί με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα www.art-thessaloniki.gr
ή να επικοινωνείτε στο τηλ.: +30 2310 291117 και email: info@art-thessaloniki.gr

Υπεύθυνη Τύπου: Εύη Καλλίνη
Μ.: 6932567903, press@art-thessaloniki.gr